Άρθρο του Λ. Βασιλειάδη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας


Άρθρο του Βουλευτή Πέλλας με τη Νέα Δημοκρατία Λάκη Βασιλειάδη στο Political.gr “Για ένα νέο, πραγματικά Εθνικό Σύστημα Υγείας”

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για την πιθανότητα ξεσπάσματος μια θανατηφόρας πανδημίας, ο πλανήτης και ειδικότερα ο δυτικός κόσμος ήταν ανέτοιμος να αντιμετωπίσει, το 2020, την πανδημία του ιού SARS-CoV-2. Στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή που έγιναν ορατά τα πιθανά αποτελέσματα μιας επιδημικής έξαρσης στη χώρα μας, φάνηκαν οι διαχρονικές παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι παθογένειες αυτές οφείλονται στον απαρχαιωμένο σχεδιασμό με κέντρο το νοσοκομείο του σχεδόν 40ετούς συστήματος και κακή διαχείριση των πόρων του, στο πλαίσιο της γενικευμένη αδυναμίας αποδοτικής διαχείρισης του δημοσίου τομέα που χαρακτήρισε την περίοδο της μεταπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαγνώσει από νωρίς τις αδυναμίες αυτές και στο πρόγραμμά της μιλούσε για «ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες», αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων δομών και αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και νέων τεχνολογιών.

Όλες οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις επιταχύνθηκαν αναγκαστικά από την επέλαση της νόσου CoViD-19 από τη χώρα μας. Η ταχύτητα με την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο έδειξε ότι είναι εφικτό να αποκτήσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο και αποδοτικό ΕΣΥ, αξιοποιώντας συνέργειες μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η προμήθεια ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού για τις Νοσοκομειακές Μονάδες Έδεσσας και Γιαννιτσών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέθεσε πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των μονάδων του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας. Η διαδικασία «έτρεξε» τάχιστα, οι Διοικήσεις των Νοσοκομειακών Μονάδων προετοίμασαν και ωρίμασαν τους φακέλους, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεργάστηκαν με τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ και υπέβαλλαν έγκαιρα τα τεχνικά δελτία και η προμήθεια ολοκληρώνεται άμεσα.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των μονάδων υγείας σε ιατρικό και επικουρικό προσωπικό. Χαρακτηριστικά, το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας έχει ενισχυθεί με σχεδόν 15 ιατρούς και πάνω από 110 νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες.

Η πανδημία μας έδειξε της αδυναμίες. Τώρα πρέπει να τις αναγνωρίσουμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε το ΕΣΥ να βγει πιο δυνατό, που να μπορεί να προσφέρει αρτιότερες, ταχύτερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες-φορολογούμενους που το χρηματοδοτούν. Ένα πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θεσμούς όπως ο οικογενειακός γιατρός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξαν μέσα στην πανδημία ότι έχουν τη βούληση και μπορούν να το κάνουν πράξη.”

Βρείτε μας στα Social Media

Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Twitter Εγγραφείτε στο Youtube