Π.Ε. Πέλλας: Το έργο του Εδεσσαίου ποταμού έχει όλες τις μελέτες και αδειοδοτήσεις


Απαντήσεις σε όσους πολεμούν το έργο για τον Εδεσσαίο ποταμό και έδωσαν συγκατάθεση σε εξώδικη αναφορά,  δίνει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση μέσω αυτής θέλουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια, ενώ δίνουν στη δημοσιότητα και όλες τις μελέτες και αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί.

Επειδή η «Εξώδικη αναφορά 9 πολιτών της Έδεσσας», αλλά και αναφορές εφημερίδας είναι σε πολλά σημεία αναληθείς και συκοφαντικές, παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί απαντήσεις κατ επανάληψιν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ,  για  αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρουμε τα κάτωθι:

  1. Το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας (Π.Εδεσσαίος)» εντάχθηκε, σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 1096 / 16/02/2017 Πρόσκλησης, με Κωδικό 038.5a του φορέα 2040113-Ε.Υ.Δ. Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ05 (Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων), που  συγχρηματοδοτείται από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερ/κής Ανάπτυξης, του Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-20 (κωδ. 6), με κωδικό ΜΙΣ 5008097 και συνολική δαπάνη 2.100.000,00 ευρώ, κατόπιν όλων των απαραίτητων μελετών και αδειοδοτήσεων που κατατέθηκαν.
  2. Το Δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά πριν την υποβολή πρότασης με την υπ’ αριθμ. 124/2017Απόφαση Δ.Σ, αφού έλαβε υπ’ όψη όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες όπως αναφέρεται αναλυτικά και  στην εν λόγω απόφαση καθώς η σκοπιμότητα και το αντικείμενο του έργου ήταν γνωστό .

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι και ο επικεφαλής της «Ενωτικής Δράσης» ο οποίος έχει δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του  το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπερψήφισε την πρόταση.

Το Περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης με την υπ’ αριθμ. 103/2017 Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου

  1. Το έργο δημοπρατήθηκε σύμφωνα με τη τεχνική έκθεση της μελέτης η οποία είχε αποσταλεί με το υπ’ αριθμ.πκμ/173674/1166/4.5.2017 έγγραφό της Υποδιεύθυνσης ΤΕ Πέλλας στην ΔΙΠΕΧΩ, η οποία με όσα αναφέρονται στο υπ’ αριθμ. 2979/10-05-2017 έγγραφο, αποφάνθηκε, ότι το έργο αποτελεί αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ουδέποτε υπήρξε διαφοροποίηση του τεχνικού και του φυσικού αντικειμένου από τη σύνταξη της μελέτης και την  γνωμοδότηση της ΔΙΠΕΧΩ  μέχρι και  την δημοπράτηση. Ο  κ. Δραγούμης που υπογράφει το εξώδικο, δεν γνωρίζει ότι είναι αντιπλημμυρικό -τεχνικό έργο  ο Εδεσσαίος ποταμός που διασχίζει την Έδεσσα; Τόσα χρόνια δούλευε στην ΔΕΗ ΑΗΣ Άγρα και μάλιστα ήταν και προϊστάμενος.

  1. Στις 17/2/2020 και στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έγινε με θέμα την κατασκευή του έργου, η ΠΕ Πέλλας έδωσε το παρών δια των εκπροσώπων της και παρουσίασε αναλυτικά το «ιστορικό» του έργου αλλά και τις μέχρι τότε ενέργειες της.

Η απόφαση 30/2020 απόφαση του Δ.Σ  Έδεσσας που ακολούθησε της συνεδρίασης αναφέρει: «Να μην προχωρήσει καμία τεχνική εργασία πριν την ολοκλήρωση των μελετών που θα συνταχθούν από την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Πέλλας και την παρουσίαση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την πόλη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το Δ.Σ θα εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης».

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί, ότι η ΠΕ Πέλλας δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο έργο.

Όπως προκύπτει  από το οπτικοακουστικό υλικό της εν λόγω συνεδρίασης, η ΠΕ Πέλλας δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει την Υδρογεωλογική έκθεση την οποία ήδη συντάσσει, θα την  αξιολογήσει και πιθανό να προχωρήσει σε τροποποίηση της μελέτης.

Η ΠΕ Πέλλας ουδέποτε δεσμεύτηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι θα προχωρήσει σε εκπόνηση μελετών στην παρούσα φάση καθώς δεν προκύπτει από τη Νομοθεσία.

Στα πλαίσια  της καλής συνεργασίας των δύο φορέων η ΠΕ Πέλλας προχώρησε σταδιακά σε όλα όσα είχε προφορικά δεσμευτεί μέσω των εκπροσώπων της και ολοκλήρωσε την Υδρογεωλογική έκθεση

  1. Η υδρογεωλογική έκθεση συντάχθηκε με υπογράφοντα τον Γεωλόγο- Μηχανικό κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλο υπάλληλο της ΠΕ Πέλλας και αξιολογήθηκε από την Υποδιεύθυνση ΤΕ Πέλλας. Σύμφωνα με τη υδρογεωλογική έκθεση (η οποία είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή ζητηθεί) επιβεβαιώθηκαν όσα αναφέρθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

5.1  Το  Τμήμα στο οποίο θα γίνει η παρέμβαση αποτελεί σύμφωνα με τα παρακάτω, τεχνητό, αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο ανήκει δυνητικά σε ζώνη υψηλού κινδύνου

«Ο ποταμός Εδεσσαίος, σύμφωνα με την 1η Αναθεώρηση του ΣΔ ΛΑΠ Δυτ. Μακεδονίας (2017), χαρακτηρίζεται «Ιδιαιτέρως Τροποποιημένο Υδατικό Σύστημα» (ΙΤΥΣ), λόγω μεταβολών των χαρακτηριστικών του  (διευθετήσεις και εκτροπές).   (χάρτης 10)

«Οι μεταβολές των χαρακτηριστικών ορισμένων υδατικών συστημάτων, λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας, τα καθιστούν κατά μια έννοια ιδιαίτερα. Επομένως, τα συστήματα αυτά αξιολογούνται με διαφορετικό τρόπο από την Οδηγία 2000/60/ΕΚ σε σχέση με τα υπόλοιπα, και ονομάζονται    Ιδιαιτέρως Τροποποιημένα Υδατικά Συστήματα (ΙΤΥΣ)»  – (ΥΠΕΝ – 2017)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βρείτε μας στα Social Media

Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Twitter Εγγραφείτε στο Youtube