Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δ. Τζαμτζή


Συνάντηση με εκπροσώπους των Συνεταιρισμών του Νομού Πέλλας και τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής προκειμένου να συζητηθούν επίκαιρα θέματα, όπως οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ των αγροτών και για τον καθορισμό του αριθμού θέσεων των εργατών γης. 

Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον ΕΛΓΑ και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθούν προκαταβολές το συντομότερο δυνατό με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, στις οποίες αναφέρονται αναλυτικά οι καλλιέργειες τους. 

Οι αποζημιώσεις αυτές επιβάλλεται να δοθούν πριν την ολοκλήρωση των τελικών πορισμάτων ζημιάς εκτιμήσεων των παραγωγών. Ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να δοθούν κατ’ εξαίρεση προκαταβολές είναι και η χαμηλή τιμή των ροδάκινων την φετινή χρονιά. Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η αλλαγή κανονισμού λειτουργίας  του ΕΛΓΑ για την κάλυψη περισσοτέρων ζημιών, οι οποίες αυξάνονται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, πρέπει να ληφθεί μέριμνα αποζημίωσης λόγω της μείωσης τζίρου εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν τα προϊόντα (σάπισαν στα ψυγεία τους) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (συνεχής βροχοπτώσεις). Παράλληλα, συμφώνησαν να ζητηθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος De minimis (στρεμματική ενίσχυση) που συνδέεται με το Ρωσικό εμπάργκο. 

Όσον αφορά τον καθορισμό των εργατών γης, πρέπει να γίνει με ρεαλιστικά κριτήρια και να εγκρίνεται η παραμονή τους για 6 μήνες ώστε να μπορούν να κοπούν εργόσημα από τους εργοδότες κυρίως αγρότες και να διευκολυνθούν στην  ολοκλήρωση των εργασιών τους. 

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ώστε να χαρακτηριστούν ως ΠΟΠ και ως ΠΓΕ διάφορα προϊόντα, όπως το κεράσι και το βερίκοκο, ενώ ο κύριος Τζαμτζής δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αναγνωριστούν και άλλα προϊόντα, όπως είναι το ροδάκινο, το πιπέρι Αλμωπίας, η πατάτα Αρχαγγέλου και το πράσο Δωροθέας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βρείτε μας στα Social Media

Βρείτε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο Twitter Εγγραφείτε στο Youtube